17e vrijheidsestafette van Atletiek Maastricht van start

6 september. Voor het Mémorial is door de gemeente Caen de eerste plechtigheid ingericht. De Hoofdstad van de Calvados die de Vrijheid niet gratis kreeg. Caen werd na 6 weken bevrijd na een bloederig strijd en nota bene verwoest door de geallieerden om een doorbraak door de Duitse linies te forceren.

Caen is sinds 1951 de vaste plaats waar het vrijheidsvuur voor de fakkelloop naar Maastricht wordt ontstoken.

In de vuurschaal licht het vrijheidsvuur op. Voor het grote Mémorial de Caen staan de Portes Drapeaux opgesteld. We zullen dit gilde van Vaandeldragers nog vaak terugzien. De Burgemeester van Caen Aristide Olivier, de plaatsvervangend Prefect van het departement van de Calvados en de Directeur van het Mémorial ontvangen de estafettelopers.

De volksliederen klinken. Bloemen worden gelegd. In de toespraak van de burgemeester onderstreept hij het belang van het symbolische bondgenootschap met Maastricht.

Het moment is aangebroken. De fakkel wordt ontstoken met het vrijheidsvuur. De vlam van Hoop en Vrijheid fonkelt. De komende dagen zal het ‘lopend’ vuurtje door Frankrijk en België naar Mesch en Maastricht worden gebracht.

Janne Mannens, de jongste estafetteloopster, neemt de brandende fakkel in ontvangst. Groet met de brandende fakkel het monument als teken van respect aan de slachtoffers van Caen. In een windlicht wordt de moedervlam geborgen. Het vuur zal niet meer uitgaan en wordt zorgvuldig bewaakt

De 17e vrijheidsestafette van Atletiek Maastricht is een feit.